Att något finns i begränsad upplaga är fint. Uppmärksamheten kring limited editions, från exklusiva drop som Supreme till H&Ms designsamarbeten eller saker som inte egentligen inte är så begränsade, som Omega och Swatchs hypade samarbete Moonswatch, säger något om hur självklart vi betraktar tillgången på allt möjligt nuförtiden.
Mänsklighetens utveckling de senaste 500 åren är en berättelse om hur vi gått från knapphet till överflöd. Idag förutsätter vi att allt vi vill ha ska finnas tillgängligt för oss. Motsatsen är uppseendeväckande och exklusiv. Det har fått mig att intressera mig för knapphetens logik och hur vårt förhållande till brist och tillgång har påverkat vårt sätt att tänka genom århundraden. Det här är också något som upptagit Carl Wennerlinds uppmärksamhet under lång tid.
Wennerlind är professor vid Columbia University i New York där han intresserat sig för europeisk historia med fokus på idéer och pengar, och särskilt hur vi resonerat kring pengar, samt förhållandet mellan ekonomi och naturen. Han har även skrivit en bok tillsammans med Fredrik Albritton Jonsson som handlar om just brist och synen på brist från kapitalismens början till vår tid, antropocenens tid. Den heter Scarcity - A History from the Origins of Capitalism to the Climate Crisis. Det här blev ett samtal om hur synen på brister och överflöd genom århundradena, hur filosofer påverkat ekonomer och hur gamla idéer aldrig dör utan verkar återkomma med jämna mellanrum.
Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet
Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.