Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
114. Hur blir relationen mer jämställd, Maria Farm?
0:00
-1:02:37

114. Hur blir relationen mer jämställd, Maria Farm?

Hur mycket präglas vi av de traditionella könsrollerna som män och kvinnor intagit genom åren när familjepusslet ska lösas?

I alla förhållanden intar man olika roller, medvetet eller omedvetet. Någon är den som alltid sköter alla räkningar, har koll på att tekniken funkar i hemmet och som kommer ihåg att förbereda barnens matsäckar. Någon annan kanske alltid handlar maten, kommer ihåg att skicka tackkort och är den som servar gräsklipparmotorer.

Men hur mycket präglas vi av de traditionella könsrollerna som män och kvinnor intagit genom åren? Och hur vet man om man lever jämställt, egentligen? Den som kan svara på det är psykologen och psykoterapeuten Maria Farm. Hon är författaren till boken “Han är så bra på att ta egentid : Jämställdhet i praktiken” och det är på det ämnet som samtalet i avsnitt 114 av Vad Vi Vets fördjupande podd Perspektiv kretsar kring.

Farm berättar att personlighetsdrag och färdigheter skiljer sig mer inom könen än mellan kvinnor och män som grupper. Män är alltså inte från mars och kvinnor inte från venus, tro det eller ej. Trots det så har Farm sett hur kvinnor och män faller in i olika beteenden i relationer.

Maria Farm. Foto: Fredrik Bernholm

När könsroller utvidgas, förändras och krockar med varandra kan folk bli oroliga och känner behovet att definiera kvinnor och män som olika. Ojämställdhet i en relation kan därmed upprätthållas av mönster som paren inte själva är medvetna om. När ett heteropar bildar familj intar mamman ofta rollen som familjens projektledare och nedprioriterar i större utsträckning egentid för att ta hand om hem och barn. Om man inte gör traditionellt kvinnliga sysslor kan man uppleva att man blir straffad i sociala sammanhang om det bryter mot idén om vad det är att vara en bra mamma.

En skev arbetsfördelningen i hemmet kan även bero på att kvinnors ansvarstagande ses som resultatet av personlighetsdrag. Försök att fördela arbetet jämnare kan ses som att hon har för höga krav på familjelivet, av både henne själv och omgivningen. I själva verket är det könsroller som spökar och det är så här som kvinnor blir familjens projektledare. Utöver allt annat hon tagit på sig ses uppgiften att få ihop familjepusslet med både gemensam tid och egentid som hennes uppgift att lösa ensam.

I avsnitt 114 av Vad Vi Vets fördjupande podd Perspektiv får du höra Maria Farm berätta mer om detta, och

  • varför män är bättre än kvinnor på att ta egentid

  • vilket ansvar kvinnorna kan ha

  • skillnaden mellan självkänsla och självmedkänsla

Farms bokrekommendationer:

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!