Enklaste, billigaste och godaste nyponsoppan
Plocka nypon på allmän plats och testa själv.
Alla rosväxter ger nypon, men de som är godast att göra soppa på kommer från buskrosor som nypon- sten- och vresros, rosor som växer överallt i samhället. Du hittar dem från slutet av augusti till i mitten av november.
Botaniskt sett är nyponet en skenfrukt, en sammansatt frukt som döljer de riktiga frukten: fröna som är täckta av det röda fruktköttet. Kulinariskt sett betraktar vi nyponen som bär, ja, riktiga superbär, eftersom de innehåller förbluffande mycket nyttigheter.
Torkade nypon innehåller 270 mg C-vitamin per 100 g frukt och färska nypon kan innehålla så mycket som 2000 mg C-vitamin per 100 g frukt. Om vi jämför apelsiner med nypon innehåller en apelsin bara innehåller 52 mg C-vitamin per 100 g frukt. Det innebär att ett stort nypon kan innehålla mer C-vitamin än en hel apelsin!
Tack vare att C-vitamin är en antioxidant minskas den oxidativa stressen i kroppen. Eftersom C-vitamin hjälper kroppen att bibehålla sin kollagenproduktion har nypon blivit ett populärt kostval för personer med artros och andra ledbesvär.
Nypon innehåller dessutom bioflavonoider som förbättrar kroppens förmåga att ta upp C-vitamin, vilket ökar effekten av det C-vitamin som finns naturligt i nyponen. Bioflavonoider är inflammationshämmande och stärker blodkärlen. Nypon är således även bra för reumatiker, hjärt- och kärlsjukdomar och om man lider av åderbråck.
I studier på möss har man sett att nypon har positiv effekt på blodsocker och blodfetter, och överviktiga människor som har fått dricka nypondryck har fått lägre kolesterol och blodtryck.
Enklaste receptet på nyponsoppa
Det finns mängder med förslag på hur man kokar en nyponsoppa, men under åren har jag förenklat receptet allt mer. Det gör att min soppa bara har två ingredienser - nypon och socker - och få steg. Det ger en smakrik, naturligt tjock nyponsoppa till en mycket liten kostnad - en riktig beredskapsnyponsoppa!
Du behöver inte ens ha en trädgård eller gå ut i skogen för att göra den. Jag plockar mina nypon vid ett kommunhus, bakom en busskur eller var jag nu ser en rosbuske med nypon på allmän plats. Det är bara att ta (ingen blir arg), och för mig är det ett sätt att använda något som annars skulle förgås.
Jag tar en papperspåse man får i grönsaksdisken och fyller den till lite mer än hälften. (Vresrosor ger köttigare nypon vilket gör att du behöver plocka färre.)


Pers nyponsoppa
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.