Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
154. Är utbrändhet bara en kvinnosjukdom, professor Hedvig Söderlund?
0:00
-58:38

154. Är utbrändhet bara en kvinnosjukdom, professor Hedvig Söderlund?

Vem som helst kan drabbas av utbrändhet men det finns en grupp som sticker ut i statistiken. Vi bad en expert förklara varför det ena könet verkar mer drabbat.

“Det rann över” säger Hedvig Söderlund, professor i psykologi med många års forskning om hjärnan i bagaget, när hon ska beskriva det som hände henne själv 2016. Nämligen att hon blev utbränd. 

Det kan tyckas paradoxalt att en hjärnforskare själv drabbas men så väldigt märkligt är det egentligen inte. Söderlund hade en intensiv period bakom sig med mycket arbete, mycket som hände privat och väldigt lite tid till återhämtning. Något som tycks vara ett slags “recept” på utbrändhetssyndrom. 

Socialstyrelsen har slagit fast att om man har haft en period om minst sex månader av ihållande stress, följt av två veckor där man uppvisar några fastslagna symptom - kognitiva, kroppsliga eller känslomässiga - då har man drabbats av utmattningssyndrom. Vilket alltså Söderlund blev den där dagen 2016. 

Och hon är i gott sällskap. Det är faktiskt så att kvinnor i Sverige är överrepresenterade i statistiken över utbrändhet på ett sätt som sticker ut även internationellt. Vad är det som orsakar detta?

“Kvinnor dubbelarbetar mer än män” säger Söderlund. “Forskning visar att kvinnor lägger 5 h mer per vecka på arbete i hemmet, vilket också betyder att män har 5 h mer fritid än kvinnor”, fortsätter hon. “Sverige är inte så jämställt som vi vill tro”, avrundar hon. 

Det är alltså inte bara den yrkesmässiga arbetsbelastningen utan även den i hemmet som påverkar. Liksom känslan av bristande kontroll. “Folk som blir utbrända är ofta tidigare väldigt stresståliga personer där det är lätt att lägga på mer och mer”, berättar Söderlund. 

Blir man då någonsin frisk? Nej, inte riktigt. Många som varit drabbade av utbrändhet talar om att man inte riktigt blir som tidigare. “Men det är ju heller inte meningen”, säger Söderlund. “Det var ju beteendet man hade tidigare som gjorde att man blev sjuk” fortsätter hon.

“Jag skulle säga att jag är kognitivt återställd”, berättar Söderlund. “Men jag är mer stresskänslig nu”, fortsätter hon. “Stress är ett gift om det inte upphör”, avslutar hon.

I podden hör du Söderlund bland annat tala om:

  • Att kvinnor inte blir lyssnade på, eller får samma credd, som män

  • Att ingen tackar dig för att du spelar hjältinna, att det inte är egoistiskt att också att ta hand om sig själv

  • Att studier visar att män i mer jämställda relationer i högre utsträckning blir utbrända

Söderlunds bokrekommendationer

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!