Ultraprocessad mat inte dålig på grund av processerna
Oron för hur vissa livsmedel tillverkas är ogrundad. Bristen på näring och högt kaloriinnehåll är viktigare faktorer att ta hänsyn till.
Matlagning kan beskrivas som en process för att bearbeta råvaror. På samma sätt är flera av de ingredienser vi använder bearbetade på förhand för att de ska hålla längre, bli säkrare, lättare att äta och smaka mer. Upphettning, rökning, rimning, fermentering, torkning och marinering är alla exempel på när vi processar mat. Att ett livsmedel är processat är alltså i sig inget problem.
En del av de ingredienser och färdiga rätter vi köper är dock processade i så hög grad att råvarorna kan förlora de naturliga och nyttiga egenskaper de hade från början. Det är dessa vi kallar för ultraprocessade livsmedel. De innehåller ofta mycket fett, socker och salt - ingredienser som hjälper till att förhöja smaken men som inte är bra för hälsan.
Vanliga exempel på ultraprocessad mat är chips, glass, godis, pommes frites och korv. Men även mat som omnämns som nyttig, som fullkornsbröd, grönsaksburgare och fylld pasta, kan också vara ultraprocessad.
Det som är dåligt med ultraprocessad mat är inte processen i sig utan vilka ingredienser som ofta förekommer i livsmedel som blivit ultraprocessad.
Kritiserat system avgör hur processat ett livsmedel är
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.