Frukt och grönsaker i säsong
Vår månad-för-månad-guide till vad du ska äta för att äta så färskt, gott och billigt som möjligt.
Det svenska klimatet innebär att vintern och den tidiga våren är starkt beroende av lagrade rotfrukter, växthusgrödor och import, medan sen vår till tidig höst ger ett rikt utbud av färska lokala produkter och bär från vildmarken.
Att äta säsongsmat är bra för både hälsan, miljön och plånboken. Genom att välja grönsaker och frukter som odlats i Sverige eller Europa och är i säsong, minskar du ditt koldioxidavtryck och bidrar till en mer hållbar miljö. Det är ett alternativ till att äta produkter som transporteras långa sträckor från andra delar av världen. De senaste åren har odlingen av tropiska frukter ökat i Europa, däribland bananer, avokado och citrus, och då framförallt i Spanien, södra Italien samt på Kanarieöarna och Korsika.
Kom också ihåg att frysta livsmedel är näringsmässigt likvärdiga med de som är färska och under säsong, eftersom livsmedelsproducenter fryser dem nästan omedelbart efter att de har skördats. Det bevarar många av dessa näringsämnen.
Nedan hittar du en lista över vilka grönsaker och frukter som är i säsong under olika delar av året i Sverige. Denna återspeglar den typiska svenska odlingssäsongen och förvaringsmetoderna, med störst variation och överflöd under sommaren och tidig höst, och ett beroende av lagrade rotfrukter, kål och lök under vintern och tidig vår. Detta kompletteras med importerade europeiska frukter och grönsaker (som citrus, avokado och kiwi).
Januari - mars
Grönsaker
Så här års kommer det mesta från lager, frysen och skafferiet.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.