Så går en abort till
Ungefär en tredjedel av alla graviditeter i världen avslutas genom abort. När vårdproffs är med i processen kan abort betraktas som ett mycket tryggt och enkelt ingrepp.
Tillgång till abort betraktas sedan 2020 som en del av grundläggande hälsovårdstjänster, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Uppskattningsvis 61 procent av alla oönskade graviditeter i världen avslutas genom abort. För alla graviditeter är siffran 29 procent. Årligen görs runt 73 miljoner aborter i världen. I Sverige ligger siffran mellan 30 000 och 38 000 aborter varje år. (Här kan du läsa mer om aborter i Sverige.)
En graviditet delas in i tre perioder, så kallade trimestrar. Den första pågår i till och med vecka 14, den andra mellan vecka 15 och 28 och den tredje trimestern är från vecka 29 fram till att barnet föds. De allra flesta aborter sker i början av graviditeten, i den första trimestern.
Man kan ofta upptäcka hjärtljud runt den sjunde veckan och efter nio veckor är embryot så utvecklat att man övergår till att kalla det för foster. I de flesta länder är abort tillåten fram till den den tidpunkt då fostret anses kunna leva utanför livmodern.
Det råder medicinsk konsensus om att gränsen för livsduglighet går vid vid 28 veckor. Eftersom det finns olika sätt att uppskatta åldern på ett barn och felkällorna är många har WHO för säkerhets skull satt en gränsen för livsduglighet till 22 veckor. Det är denna riktlinje som många länder rättar sig efter, däribland Sverige som tillåter abort upp till 22 veckor.
De vanligaste metoderna för abort
Det finns två olika sätt att göra en abort. Den överlägset vanligaste är den så kallade medicinska aborten. I 96 procent av de 33 700 aborter som gjordes i Sverige 2021 användes medicinsk metod.
Medicinska aborter är de vanligaste
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.