Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
144. Är hunden är en oxytocinbomb, professor Kerstin Uvnäs Moberg?
0:00
Current time: 0:00 / Total time: -1:06:56
-1:06:56

144. Är hunden är en oxytocinbomb, professor Kerstin Uvnäs Moberg?

Beröring är viktigt för oss människor - och förmodligen också för hundar. Beröring ger upphov till oxytocin som är ett hormon som ofta beskrivs som belöningshormonet.

Vår förståelse för oxytocin är fortfarande bara i sin linda. På senare år har allt fler studier pekat på att oxytocinet spelar en central roll i vad man numera kallar för lugn-och-ro-systemet, ett system som utgör en motvikt till kroppens system för stress, rädsla och oro.

En som har ägnat mycket tid åt att studera oxytocinet är professor Kerstin Uvnäs Moberg som under sin tid på Karolinska Institutet bidrog med många av de grundläggande kunskaper kring de fysiologiska effekterna av oxytocin som vi har idag. Det var hennes forskning från 1980-talet som visade oxytocinets förmåga att minska inflammationer, förbättra läkning och dämpa smärta. Hennes arbete har banat väg för många av de nya slutsatser som dagens forskare presenterar. 

Vi bjöd in Kerstin till avsnitt 144 av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” för ett samtal om just oxytocin och dess kraft. Men också om hundarnas läkande kraft och förmåga att bidra till ökat välbefinnande genom just oxytocin.

Vi vet att höga halter av oxytocin får oss att må bra, berättar Uvnäs Moberg. Det krävs heller inte högre och högre doser utan välbefinnandet är mer konstant än för andra substanser, fortsätter hon. 

Vi vet också att det många gånger är kopplat till naturliga företeelser. Som att gå ut i skogen, klappa en hund eller odla i sin trädgård. Sådant som vi upplever som ofarligt, berättar Uvnäs Moberg. 

Vi försöker ofta aktivt att motarbeta stress, vi vet att det är dåligt för oss med långvarig stress och försöker jobba bort den. Men vi kan ju jobba lika mycket och aktivt på att stärka det som ger oss välbefinnande. Som oxytocinet. Detta menar Uvnäs Moberg är ett uråldrigt beteende, vi är vana vid att bedöma rörelse först och sedan lugnet. 

Så varför har just hundar en så positiv inverkan på oxytocinet hos oss människor? Om det, och mycket mer, pratar Per Grankvist om med Kerstin Uvnäs Moberg, professor och författare till boken “Hundstund - Prata, klappa, leka, läka med oxytocinbomben i vardagsrummet” I avsnittet får du bland annat höra henne tala om

  • Ögonen som en viktig trigger för oxytocin

  • Hur vi har parallella system i kroppen för lung och ro och för stress och oro. Och hur vi kan välja att aktivt göda systemet för lugn och ro genom att lära oss mer om oxytocin och vad det triggas av

  • Tama kossor och otämjda bufflar och hunden som en oxytocinbomb

Uvnäs Mobergs rekommendationer:

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!