Om stress och hur det påverkar dig
Här är en överblick av vad du behöver veta om effekterna av stress.
Stress är ett ämne som är omgärdat av felaktigheter, myter och missförstånd. På den här sidan har vi samlat våra förklaringar inom ämnet för att ge dig en snabb och korrekt överblick.
Alla Vad Vi Vets förklaringar bygger på fakta och genomgår en omfattande faktagranskning innan de publiceras. Dessutom redovisar vi redovisar alltid våra källor, med länk, om du vill kontrollera själv eller fördjupa dig ytterligare.
1. Så påverkar stress dig fysiskt och mentalt
Lite postivt med mest negativt. 🫨 Lite stress kan vara positivt i perioder men långvarig stress sliter på din kropp och kan dessutom göra dig sjuk. Här är vad du behöver veta.
Det här händer i din kroppen. 👤 Stressångest är en helt naturlig känsla och kroppen reagerar för att överleva. Intressant nog luktar din ångestsvett mer än svett från fysisk träning. Här får du en överblick.
Sömnsvårigheter behöver inte bero på stress. 🌙 De flesta av oss har ibland vaknat vid tretiden på morgonen och känt en lätt ångest över något vi sagt eller gjort. Frågan är varför vi vaknar just då? Här är vad du behöver ha koll på.
2. Så påverkar stress dina handlingar
Stress är nära förknippat med oro och ångest, och lär du dig inte att se tecknen och hantera känslorna så kan det leda till psykisk ohälsa. Men ibland är det svårt att upptäcka tecknen. Här är vad du ska kolla efter.
Därför domedagsscrollar du mer när du känner ångest. Har du tillbringat timmar skrollandes genom ett flöde fullt av negativa nyheter, inlägg och kommenterar? Då har du utsatt dig själv för "doomscrolling", eller domedagsskrollande. Du är inte ensam. Här är vad du ska ha koll på.
Därför äter du mer när du är stressad. Stresshormonet kortisol påverkar aptiten och ämnesomsättningen men det är möjligt att träna hjärnan att uppskatta färsk frukt lika mycket som choklad eller glass. Här är beteendena att ha koll på.
3. Så kan du hantera stress klokare
Du behöver kunskap för att förstå och hantera ditt förhållande till dessa känslor för att kunna leva fullt ut.
Så hanterar du stress, oro och ångest i vardagen. 🦦 Anna Kåver är psykolog och psykoterapeut, författare och specialist i klinisk psykologi. När hon gästade vår allmänbildande podd “Perspektiv” förklarade hon vad oro och ångest egentligen är för något, ur ett psykologiskt, biologiskt, filosofiskt och samhälleligt perspektiv. Det är kunskap du behöver för att förstå och hantera vårt förhållande till det för att kunna leva fullt ut. Här är hon berättade.
Minska din stress genom att trappa ner på jobbet. Det finns bara ett bra sätt att minska sin stress och det är att göra mindre. Kanske borde du prova tyst nedtrappning, quiet quitting, att jobba mindre men med samma lön? Här är vad du behöver känna till.