Om hur du får ordning på ekonomin.
Här är en överblick av vad du behöver veta om att minska utgifter, öka intäkter och få ekonomin i balans.
Hur man sköter sin ekonomi är ett ämne fullt av subjektiva åsikter, och omgärdat av felaktigheter, myter och missförstånd. På den här sidan har vi samlat våra förklaringar inom ämnet för att ge dig en snabb och korrekt överblick.
Alla Vad Vi Vets förklaringar bygger på fakta och genomgår en omfattande faktagranskning innan de publiceras. Dessutom redovisar vi redovisar alltid våra källor, med länk, om du vill kontrollera själv eller fördjupa dig ytterligare.
1. Skaffa dig en överblick.
Allt finns i din bankapp. 📱 Nyckeln i en balanserad ekonomi är att dra ner på kostnaderna i vardagen utan att känna att du offrar för mycket. Den mesta informationen du behöver finns i bankappen. Här är vad du behöver ta reda på.
Gör en budget. ➕ ➖ Alla fattar att det är bra att ha en hushållsbudget. Men att skapa och följa en budget för sin privatekonomi är något helt annat och mycket jobbigare. Men det behöver inte vara det. Här är det enda du behöver kunna.
2. Minska dina kostnader
För att snabbt förbättra din ekonomi är det viktigare du försöker att minimera dina utgifter istället för att maximera dina inkomster. Det beror på att en minskning av utgifterna påverkar dina ekonomi på en gång, medan alla försök att öka intäkterna dröjer innan de får någon effekt.
Lägg om lånen. % Ränta och amorteringar tillhör de saker som påverkar din ekonomi mest. Två lån som vid första anblick kan se ganska lika ut kan ge helt olika kostnader och ju större lån, desto större blir effekten på din ekonomi. Vi förklarar allt du behöver veta för att hitta ett lån som passar dig. Här är vad du behöver veta.
Minska dina energikostnader. 🔌 De senaste åren har energipriserna ökat och påverkat privatekonomin för många svenskar. Lär du sig spara energi blir du inte lika drabbad. Här några enkla knep.
Släng ingen mat 🥙 Minskat matsvinn är bra för planeten, men det får också oväntat stora effekter för plånboken. Omräknat till bruttolön kan den som lyckas minska sitt svinn till noll få samma effekt i plånboken som om de fått en löneökning på 1 770 kr i månaden (!). Här är hur du ska göra.
Om det verkligen är kris. 🚨 Den som inte kan försörja sig kan ansöka om bistånd hos socialtjänsten. Biståndet är vårt yttersta skyddsnät och lagen kräver att man i första hand ordnar sin egen försörjning. Här är krävs för att du ska få socialbidrag.
3. Öka dina inkomster.
Kom ihåg att det alltid tar längre tid att öka intäkterna än att minska utgifterna.
Sälj allt du inte använder. 👜 I alla hem finns mängder av föremål som vi inte använder, men som är värt något för andra. Att göra sig av med grejer ger dig snabbt pengar i handen. Här är de bästa knepen.
Se om du kan förhandla upp din lön. Vi har sammanställt konkreta råd från olika källor som hjälper dig att strukturera ditt lönesamtal för att motivera din löneförhöjning. Här är råden som funkar.
Hyr ut din bostad 🔑 För många som hyr ut rum, bostäder och hus har andelen avbokningar varit fler än antalet bokningar den här våren. Vi kollade med AirBnb om vilka råd de har för den som vill öka intäkterna framöver. Här är vad du behöver veta.
4. Bygg upp en buffert
En av de viktigaste åtgärderna är att börja skapa en buffert för oväntade händelser och att spara för framtiden.
Börja spara. 💰 Att lägga undan pengar till framtida mål eller för att skapa buffert låter enkelt men känns tungt för många. Hur mycket ska man spara? Här är faktorerna att ha koll på
Spara utan att det märks. 🤫 Automatiska betalningar och överföringar är ett knep för att skapa lugn och trygghet i din ekonomi. Här är vad du behöver veta.
Tänk på dig själv som gammal. 👴 Glöm inte bort att spara till din pension. Det gör stor skillnad. Här är vad du behöver förstå om din pension.