Den viktigaste högtiden i Kina är det kinesiska nyåret eller vårfesten som den också kallas (kinesiska: 春节/ 春節), en högtid med både kulturella och historiska anor. Den firas inte bara i Kina utan i många andra östasiatiska länder, liksom i de länder och städer där det finns en stor kinesisk befolkning.
Nyåret sker inte på något fast datum utan infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket innebär den nymåne som syns någongång mellan den 21:a januari och den 20:e februari. Firandet inleds på nyårsafton och pågår till det nya årets femtonde dag då det avslutas med lyktfesten.
Det kinesiska året inleds med vår, vilket förklarar varför nyårsfirandet också kallas för "vårfesten". Förr var det en period då bönder kunde få välbehövlig vila under två veckor och samla kraft inför vårbruket.
Om det låter som om att våren börjar är mitt i vintern måste vi minnas att Kina ligger på sydligare breddgrader jämfört med Sverige. Den norra gränsen mot Ryssland följer grovt räknat den 45 breddgraden, vilket motsvarar norra Italien. Peking ligger i jämnhöjd med Madrid, Shanghai med Kairo och Hong-Kong med Dubai.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.