Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
156. Vad är det för ett land vi saknar, statsvetare Katarina Barrling?
0:00
Current time: 0:00 / Total time: -1:05:31
-1:05:31

156. Vad är det för ett land vi saknar, statsvetare Katarina Barrling?

Det finns något negativt laddat kring att vara nostalgiker idag. Även om folk säger att saker var bättre förr är det ofta med en ironisk ton.

“Det finns en modernitetsiver i Sverige”, berättar Katarina Barrling docent i statsvetenskap och en av författarna till boken “Saknad: på spaning efter landet inom oss”. “Om vi då inte fortsätter utvecklas hela tiden, och ständigt blicka framåt, då faller ju hela den bilden.”

“Den som säger att det inte var bättre förr behöver aldrig argumentera för sin sak”, säger Barrling. “Det är att vara bakåtsträvande att påstå att det var bättre förr. Det skapar en misstanke på det sättet att vi då hänvisar till en tid när många grupper i samhället levde i armod.”

Katarina Barrling. Foto: Mondial

Ändå är det vanligt med att folk uttrycker en saknad över en tid som flytt. Vilken tid saknar de i så fall? “Jag skulle säga att det är från 50-tal fram till tidigt 80-tal”, förklarar Barrling. Hon föreslår att man ska tolka det som en trygghetslängtan. “Det finns något väldigt förutsägbart i att längta tillbaka. Kärnan i den svenska kulturen är tryggheten. Förutsägbarhet är just trygghet, vi saknar den tid när världen var förutsägbar”, avslutar hon. 

Sverige befinner sig i en existentiell kris med allt som händer i omvärlden, vår Nato-ansökan, elkrisen och så vidare.Det får oss att fråga vilka vi är.  “Det skakar om Sverige i grunden och då kommer historien och knackar på dörren för att vi ägnar oss åt självreflektion, för att förstå måste vi blicka bakåt”, avslutar Barrling. 

I podden hör du Katarina Barrling bland annat tala om:

  • Att begära att människor aldrig ska blicka bakåt är att begära det omöjliga

  • Misstänksamheten mot att säga “det var bättre förr”

  • Varför Sverige befinner sig i en existentiell kris

Barrlings bokrekommendationer:

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Öka din allmänbildning när Per Grankvist intervjuar en intressant gäst som ger perspektiv på ett ständigt aktuellt ämne. Är utbrändhet bara en kvinnosjukdom? Varför är kriminaliteten högre i utsatta områden? Vilka läxläsningsmetoder fungerar egentligen? Vilka är de vanligaste sexmyterna? Varför hatar så många miljörörelsen? Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar.
Lås upp hela avsnitt och få full tillgång till alla Vad Vi Vets poddar på http://vadvivet.se/lyssnamer