Arbetarrörelsen, valborgsfirande och påvevalet
👉 Här är vad du behöver veta för att ha koll på relevanta ämnen framöver.
Godkväll!
Även denna vecka är kort, eftersom det är 1 maj på torsdag. På onsdag firas dessutom Valborg. Trots den lugnare veckan så får du inte glömma att deklarera senast på fredag.
⏱️ Idag tar veckobrevet 3 minuter att läsa.
Ur innehållet: 📯 Vad hände med den svenska arbetarrörelsen? • Varför firar vi Valborg? • Vilka argument om alkohol funkar på tonåringar? • Hur mycket dricker svenskarna? • Vem behöver deklarera?
Veckans dagar: 📆 På onsdag är det flaggdag och både Valborg och kungens födelsedag firas. Under torsdagen är det också flaggdag och arbetarrörelsens dag. På lördag är det internationella dagen för pressfrihet och på söndag Star Wars-dagen.
Vädret 🌤️Hur ska vädret bli på Valborg? Här är väderprognosen.
1. Hur mår arbetarrörelsen?
Första maj är arbetarrörelsens dag. Det är en dag som främst använts som demonstrationsdag. 1938 blev det en nationell helgdag i Sverige.
Vad 🔎 hände? En gång i tiden hade arbetarrörelsen schwung i steget och gick rakryggade i sina förstamajtåg. De senaste åren tycks självförtroendet vackla - frågan är bara varför? Här är vad du behöver veta.
Stockholms förstamajtåg 🇸🇪 Den svenska arbetarrörelsen var tidigt ute. I Stockholm demonstrerade de trots att de inte fick vara inne i staden. Här är överblicken du behöver.
2. Så väljs en ny påve

I måndags avled Påve Franciskus. Han var den 266:e påven i ordningen och blev 88 år gammal. Nu väntas ett nytt påveval som väljs under en konklav 15 till 20 dagar efter påvens död.
Hur fungerar det? Historiska traditioner och moderna anpassningar präglar valprocessen. Den påvliga konklaven, som härstammar från latinets cum clave ("med en nyckel"), symboliserar valprocessens förseglade natur, utformad för att säkerställa både högtidlighet och sekretess. Under processen är de röstberättigade kardinalerna inlåsta och får inte lämna innan de lagt sina röster. Här är vad du behöver veta.
3. Hur hanterar man alkohol och Valborg?

På onsdag firas Valborg. En högtid som många förknippar med fylla, särskilt om man har bott nära någon av studentstäderna. Även tonåringar är nyfikna på alkohol och det är inte alltid lätt att veta hur man ska hantera det.
Varför firar vi 🔥 Valborg? En engelsk prinsessa som helgonförklarades av katoliker och vars krafter ansågs nyttiga när häxor skulle skrämmas iväg har bidragit till att vi i norra Europa högtidlighåller kvällen innan hennes heliga dag. Här är vad du behöver veta.
Argument som fungerar 🛑 Hur pratar man med sina barn om alkohol? Vad är poängen med gränser när de ändå kommer prova tidigare än så, precis som vi gjorde när vi var i den åldern? Och finns det argument mot att låta dem provsmaka hemma först, när de ändå är bland folk de känner? Här är överblicken du behöver.
Alkohols påverkan på kroppen 🍷 Det finns inga “säkra” nivåer av alkoholkonsumtion. Hur du dricker påverkar din fysiska och psykiska hälsa, både på kort och lång sikt. Här är bakgrunden.
Hur mycket dricker 🇸🇪 svenskarna? Ryktet om att svenskarna dricker mycket jämför med andra länder stämmer inte längre. Svenskarna dricker mindre nu än för femton år sedan, med undantag för bland de äldre. Här är vad du behöver veta.
3. Så hanterar du narcissister
Var går gränsen mellan ett hälsosamt försvar av egna handlingar och ett sjukligt beteende? Hur hanterar man människor med tydligt narcissistiska drag? Det här är några av frågorna som får svar när vår allmänbildande podd Perspektiv gästas av psykiatrikern Peder Björling.
4. Glöm inte att deklarera!

Fredag är sista dagen att deklarera, så se till att göra det i tid.
Vem ska 💰 deklarera? Om du under föregående år var bosatt i Sverige och hade inkomst från lön, pension eller aktiv näringsverksamhet som översteg 24 238 kronor måste du deklarera. Andra anledningar till att du behöver deklarera kan vara om du sålt kryptovaluta, aktier, fonder eller om du sålt eller hyrt ut en bostad. Här är vad du behöver veta.
Det var allt för idag!
Nästa söndag är jag tillbaka med en ny genomgång över det viktigaste du behöver ha koll på de närmaste veckorna.
/Maja
Ps. Den 1:a maj justerar vi priset för en prenumeration. En månadsprenumeration kostar då 72 kr i månaden. Det billigaste alternativetär alltid en årsprenumeration, som bara kostar två kronor per dag. För att se dina olika alternativ, gå till din kontosida på vadvivet.se/account