Alkoholens påverkan, vinterdepression och advent
👉 Här är vad vi vet om aktuella ämnen + annat du som är bra att ha koll på framöver.
Ur innehållet idag: Finlands självständighet, säkra nivåer av alkohol, svenskarnas alkoholkonsumtion, den mörka årstiden, hantera oro + annat som är roligt att veta.
Dagar att ha koll på: 📆 Vid midnatt börjar Cyber Monday och många kommer att försöka köpa julklapparna så billigt som möjligt. På fredag firar Finland sin självständighetsdag. Nästa söndag: ja då är det andra advent. 🕯️🕯️
Vädret: 🌤️ Blir det minusgrader på torsdag? Här är vad vi vet.
Firandet av självständighetsdagen i Finland
På fredag högtidlighåller vårt grannland att de förklarade sig självständigt från Ryssland 1917. Därmed övergick Storfurstendömet Finland till att bli Republiken Finland, en självständig nationalstat.
Historien 🇫🇮 bakom? Det finska hoppet om självständighet hade tänts på våren samma år, och tog fart i samband med oktoberrevolutionen i Ryssland. Som finländarna såg saken hade landet inte längre någon storfurste efter att den ryske tsaren Nikolaj II abdikerat den 15:e mars 1917. Här är vad vi vet.
Slottsbalen 🏰 Till självständighetsfesten samlas knappt 2000 personer för att fira Finlands nationaldag på presidentens slott i Helsingfors. De som inte får vara med fysiskt på festen följer evenemanget på tv. Nästan hälften av Finlands befolkning bänkar sig framför tv:n den 6 december för att titta på direktsändningen från slottsbalen. Här är vad vi vet.
Hur påverkar alkohol oss?
Inför jul och nyår ges många festtillfällen och en del upplever att det blir lite mycket alkohol. Hur påverkar alkohol egentligen oss fysiskt och psykiskt?
Säkra 🔎 nivåer? Hur trevligt det än kan vara att ta ett glas vin eller en öl påverkar det din hälsa, både på kort och lång sikt. Under många år trodde man att en låg nivå av alkohol, exempelvis ett glas vin om dagen, skulle vara bra för hälsan men på senare år har Världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att det inte finns några “säkra nivåer” av alkoholkonsumtion. Här är vad vi vet.
Ökad risk för bröstcancer 🍷 Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige och utgör cirka 30 procent av all kvinnlig cancer. Ungefär 8000 kvinnor får årligen diagnosen. Enligt beräkningar av WHO kan 436 av dessa fall direkt kopplas till alkoholkonsumtion. Här är vad vi vet.
Tonåringar och alkohol 🧒 Hur pratar man med sina barn om alkohol? Vad är poängen med gränser när de ändå kommer prova tidigare än så, precis som vi föräldrar gjorde när vi var i den åldern? Och finns det argument mot att låta dem provsmaka hemma först, när de ändå är bland folk de känner? Här är vad vi vet.
Hur mycket dricker 🇸🇪 svenskarna? Ryktet om att svenskarna dricker mycket jämför med andra länder stämmer inte längre. Svenskarna dricker mindre nu än för femton år sedan, med undantag för bland de äldre. Här är vad vi vet.
Nyfiket 🍹 nykter? Alkoholfri öl och mocktails är populärare än någonsin i Sverige. En förklaring är fenomenet nyfiken nykter. Det här går den nästan alkoholfria livsstilen ut på. Här är vad vi vet.
Varför påverkas vi av det mörka vädret?
Är det många runt sig som klagat över mörkret i november? Det är många som upplever att de blir deprimerade under vinterhalvåret. En av tjugo kan ha goda grunder för det.
Vinterdepression? 🌌 Årstidsväxlingen från sommar till höst och vinter kan påverka den biologiska klockan, vår cirkadiska rytm, så den kommer i otakt. Det här kan leda till olika grader av nedstämdhet. Här är vad vi vet.
Hantera oro 😟 Det är inte så konstigt att oroliga tider med inflation, krig och extremväder ger upphov till oro i kroppen. Lyssna på vårt avsnitt om vad oro och ångest egentligen är för något, ur ett psykologiskt, biologiskt, filosofiskt och samhälleligt perspektiv. Här är vad vi vet.
Hälsa viktigare än pengar 🧘 Forskare konstaterar i en studie att hälsa verkar viktigare än pengar för det mentala välbefinnandet. Träning är tidigare känt för att minska risken för dödlighet, hjärtsjukdomar och diabetes men kopplingen till psykisk hälsa har tidigare varit oklar. Här är vad vi vet.
Den långa väntan har börjat.
Idag är det första advent. 🕯️ För små barn (och några av oss vuxna) är december en enda lång väntan på jultomten. Det är passande, då "advent" betyder ankomst på latin.
Anledningen till advent ⭐ Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten och det är detta som uppmärksammas extra i juletid. I den kristna kyrkan inleds advent fyra söndagar innan juldagen, samtidigt som det nya kyrkoåret börjar. Här är vad vi vet.
Var kommer 🕯️ adventsljusstaken från? Den första elljusstaken blev känd för allmänheten som ”Julottestaken” genom en artikel i Vecko-Journalen 1939. Det anspelade på den gamla svenska traditionen att man tände ljus i fönstren på juldagens morgon, som en hälsning till julottebesökarna. Här är vad vi vet.
Det var allt!
Om du läst ända hit har du koll på det viktigaste du behöver veta för att kunna hänga med i diskussioner de närmaste veckorna. Nästa söndag plussar vi på din allmänbildning med ännu fler ämnen. Vi hörs då! 👋